Skip to main content

Masterclass PISA 2023 bij OMJS

PISA; wat meet het, wat zegt het en wat doet het?

Op 10 april organiseert Onderwijs Maak Je Samen een Masterclass met spreker Dr. Joyce Gubbels.

Sinds 2002 wordt per drie jaar een onderzoek gedaan naar de output van onderwijs. Een internationaal onderzoek naar de vaardigheden en kennis in wiskunde, lezen en natuurwetenschappen van 15-jarigen. Daarbij ligt de focus niet op wat leerlingen precies leren op school, maar op hoe zij hun kennis en vaardigheden in het dagelijks leven toepassen. Daarnaast worden ook kenmerken van leerlingen, zoals hun gezinsachtergrond, van scholen en van de context waarin de leerlingen deze vaardigheden ontwikkelen in kaart gebracht.

De uitkomsten, die altijd begin december verschijnen, worden door vooral beleidsmedewerkers, onderzoekers, bewindspersonen en critici aandachtig bestudeerd. Deze uitkomsten zouden namelijk iets kunnen zeggen over de ‘output’ van ons onderwijs. Oftewel de kwaliteit van ons onderwijs op een belangrijk deel van wat scholen doceren. Het is immers specifiek gericht op de basisvaardigheden.

Op woensdagavond 10 april 2024 –aansluitend aan het OMJS congres – Kennis is cool!– verzorgen we een debat-avond over deze PISA-resultaten. Wat meet PISA, wat zeggen de resultaten ons en wat doet het met ons onderwijs kijkend naar wat het losmaakt in het maatschappelijke debat?

In samenwerking met Dr. Joyce Gubbels

De avond wordt geleid door Hans van Leeuwen en ingeleid door dr. Joyce Gubbels. Gubbels, werkzaam bij het Expertisecentrum Nederlands, was als onderzoeker betrokken bij het Nederlandse deel van het internationale onderzoek. Zij zal ons in haar inleiding meenemen in wat de uitkomsten van dit onderzoek ons zou kunnen vertellen. Ze zal daarbij ook kort stilstaan bij de opzet en aanleiding van het onderzoek.

Ben jij NetwerkVriend van OMJS, dan is deze masterclass gratis. Je hebt een mail ontvangen met aanvullende informatie over deze masterclass.

Ben jij Vriend van OMJS, dan krijg je 10% korting op onze activiteiten. Je kunt dit aangeven bij het aanmelden.

Woensdag 10 april
19.00 – 22.00 uur
OMJS, Steenovenweg 50 te Helmond
Programma

19.00 uur: Inloop (tip: ben er om 19.00 uur dan kun je de unieke en magische afsluiting van het OMJS congres – Kennis is cool! meemaken van Dan LeFay).
20.00 uur: Opening Masterclass Leiderschapsnetwerk door Hans van Leeuwen.
Korte appetizer – voordat we overgaan tot de inleiding van de spreker zal Hans de deelnemers meenemen in de inhoud van het nieuwe boek van Michael Fullan: Schoolleider 2.0.
20.15 uur: Inleiding door dr. Joyce Gubbels: PISA; wat meet het, wat zegt het en wat doet het?
21.00 uur: Vragen en debat.
21.45 uur: Afsluiting met een borreltje.

Na Gubbels’ inleiding is er ruimte voor vragen en zal er aan de hand van enkele stellingen een debat plaatsvinden waarin we proberen meerdere perspectieven de revue laten passeren. Samen zullen we uit dit debat een vertaalslag te maken naar wat dit betekent voor onze praktijk als schoolleiders.

Wil jij gratis of met korting deelnemen aan deze masterclass, word dan (Netwerk)Vriend van OMJS!

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl