Skip to main content

Opleiding Toekomstbewuste schoolleider Vakbekwaam (1 jaar)

Dat vraagt om toekomstbewust leiderschap.

Opleiding Toekomstbewuste schoolleider Vakbekwaam (1 jaar)

Schoolleiders zijn ná de leraren de belangrijkste factor in de leerprestaties van leerlingen op hun school (Branch, Hanushek & Rivkin, 2012). Zij kunnen hierin hét verschil maken ten opzichte van andere scholen. We kunnen daarbij stellen dat de taken van een schoolleider meer divers, uitdagender en vooral ook complexer zijn geworden.

Een deelnemer over de opleiding:

“Je wordt gezien en gehoord. Inhoud voldoet aan de eisen van de hedendaagse praktijk. De lessen zijn inspirerend en motiverend.”

22

dagdelen (maximaal 32)

494

uur (SBU) - 16 EC's

117

studenten gingen je voor

Inhoud

Onze visie op toekomstbewust leiderschap

Dit bieden wij:
  • Locatie: (regio Eindhoven, namelijk) Helmond of Utrecht
    Een unieke internationale studiereis naar Wales.
  • Een directe verbinding naar de praktijk, eigen (team) processen en het schoolbeleid.
  • Inspirerende en activerende werkvormen met veel ruimte voor uitwisseling.
  • Handvatten om op zoek te gaan naar de impact van jouw persoonlijke ontwikkeling op de ontwikkeling van de school en andersom. Door kennis niet te claimen, maar juist te delen!
  • Voor de lerende, onderzoekende professional: toegang tot de digitale leeromgeving van OMJS om nieuwe inzichten met andere studenten delen en enkele uitgaven die je niet mag missen als schoolleider.
Deze opleiding is gevalideerd door het Schoolleidersregister PO (SRPO)

Jouw docenten

Opleidingsdocent

Brigit van Rossum

Vanaf 2006 heeft zij als schoolleider van één en soms meerdere scholen tegelijk gewerkt. Leidinggeven aan onderwijs- en organisatieverandering en daarbij teams en scholen laten schitteren is haar expertise. Ze heeft de laatste school waar ze leiding aan heeft gegeven getransformeerd naar vernieuwend onderwijs op een nieuwe locatie.

"Volg het pad van jouw dromen, niet de snelweg van andermans verwachtingen."

Brigit heeft haar eigen pad in en rondom het onderwijs afgelegd.

Zij begon in 1998 als leraar in het basisonderwijs. Proefde in 2004 op haar tweede school aan het leidinggeven in de rol van middenmanager. En dat smaakte haar naar meer!

Vanaf 2006 heeft zij als schoolleider van één en soms meerdere scholen tegelijk gewerkt. Leidinggeven aan onderwijs- en organisatieverandering en daarbij teams en scholen laten schitteren is haar expertise. Ze heeft de laatste school waar ze leiding aan heeft gegeven getransformeerd naar vernieuwend onderwijs op een nieuwe locatie. Vanaf 2014 is zij bovenschools gaan werken als senior-beleidsmedewerker onderwijskwaliteit en onderwijsontwikkeling, leidde ze een complex innovatieproject binnen de opleidingsscholen uit de regio en werd zij door haar bestuur uitgeleend aan Fontys om les te geven in de Master Leadership in Education en de opleiding vakbekwaam schoolleider van Magistrum. Zelf heeft zij in deze tijd ook haar master in onderwijsmanagement (MME) gehaald bij TIAS aan de universiteit van Tilburg.

Sinds 2017 werkt Brigit als zelfstandig leiderschapsdocent en heeft zij diverse leergangen ontworpen. Ze coacht en begeleidt leidinggevenden in het onderwijs, maar ook daarbuiten. Leidinggeven is vooral leidinggeven aan jezelf, vindt zij en de sector waarin je dat doet maakt niet zo veel verschil.

Zij heeft het proces van gespreid leiderschap onderzocht en hier over gepubliceerd. Ze weet als geen ander hoe je een lerende organisatie neerzet en de expertise en diversiteit in een team kunt laten opbloeien. Daarnaast leidt zij projecten in Nederland en in de Cariben voor opdrachtgevers als de PO-Raad/NRO en OCW/RCN. Brigit is ten slotte nog verbonden aan een onderwijsstichting vanuit haar rol als toezichthouder. Ze heeft zo’n beetje alle stoelen in het onderwijs wel ervaren. Toch vindt ze leraar zijn in haar favoriete onderwerpen leiderschap en organisatieontwikkeling wel de allermooiste combinatie van al haar ervaringen.

Bij Onderwijs Maak je Samen zie je haar expertise terug in de meerdere rollen. Als kerndocent van de schoolleidersopleidingen, begeleider en ontwikkelaar van leertrajecten voor (aanstaande) schoolleiders en als kwartiermaker van het leiderschapscentrum.

Opleidingsdocent

Roel Paridaans

Maatwerk?

Onderwijs Maak Je Samen kan alle opleidingen, studiereizen, studiedagen, trainingen en leergangen op maat aanbieden. Onze docenten en trainers zijn in staat om in overleg met de organisatie het aanbod op maat te ontwerpen en de transfer naar de eigen praktijk te realiseren.

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl