5 tips om te blijven lezen in de zomer
Als leraar weet je als geen ander hoe belangrijk lezen is voor de ontwikkeling van kinderen. Het is dan ook essentieel dat kinderen ook tijdens de zomervakantie blijven lezen. Zomerlezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling en het vergroten van de woordenschat, het draagt ook bij aan de leesmotivatie van kinderen.
Maar hoe zorg je er nou voor dat kinderen tijdens de zomervakantie blijven lezen?
- Maak het leuk zorg ervoor dat kinderen boeken kunnen lezen die aansluiten bij hun interesses. Laat ze zelf kiezen wat ze willen lezen. Breng dus zeker óók in de vakantie een bezoek aan de bibliotheek.
- Zet een leesdoel: stel samen met de kinderen een leesdoel voor de zomer. Bijvoorbeeld: één boek per week lezen of met het hele gezin 2.000 bladzijdes lezen.
- Maak er een activiteit van: organiseer een leesclub met andere kinderen uit de buurt of organiseer een picknick waarbij iedereen zijn favoriete boek meeneemt.
- Geef het goede voorbeeld: laat zien dat jij als leraar ook tijdens de zomer blijft lezen. Bespreek voor de vakantie welke boeken jij gaat lezen en waarom. En start het nieuwe schooljaar met een (korte) boekbespreking.
- Informeer ouders over het belang van zomerlezen en geef ze inspiratie mee om kinderen enthousiast aan het lezen te krijgen. Bijvoorbeeld onze Boekie-happer (download de Boekie-happer hieronder), leuk voor op de achterbank tijdens de vakantiereis!
Door kinderen te stimuleren om tijdens de zomer te blijven lezen, vergroot je niet alleen hun leesvaardigheid, maar ook hun leesmotivatie. En dat is uiteindelijk waar het om gaat: kinderen die met plezier lezen, zullen dit ook blijven doen als ze ouder worden!
De Boekie-happer
Een handige maar ook vooral leuke manier om het over boeken te hebben is d.m.v. de Boekie-happer. Je kunt de Boekie-happer downloaden en zelf in elkaar zetten door te knippen en te vouwen. Op de Boekie-happer staan leuke en prikkelende vragen die op ieder boek van toepassing zijn. Dus, downloaden, knippen, vouwen en aan de slag!

Aan de slag met leesmotivatie!
Boekie de boekenknabbelaar + handpop
20 ideeën ter stimulering van boekpromotie en leesmotivatie bij peuters en kleuters.
De ideeën van Boekie junior, oftewel de 20 opdrachtkaarten, geven jonge kinderen die op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of in groep 1-2 (of 3) zitten, de kans om boeken op verschillende manieren te bekijken, hun fantasie erop los te laten, het verhaal te doorleven, hun eigen kijk op het boek te presenteren en hierover in gesprek te gaan met anderen.
Boekie de boekenverslinder
45 activiteiten ter stimulering van boekpromotie en leesmotivatie.
De ideeën van Boekie, oftewel de opdrachtkaarten zijn er op gericht de leerlingen van groep 3-8 op een motiverende manier uit te dagen hun kennis en vaardigheden van de verschillende domeinen functioneel in te zetten bij het creëren van hun product en/of presentatie. De opdrachten zijn uitdagend, divers en lokken creativiteit uit.