Je hebt me!
Hoe bereik jij ‘jouw publiek’; leerlingen, ouders, collega’s?
Uit OMJS Magazine #9
“Een van mijn grootste rolmodellen is Marianne, mijn lerares van de middelbare school. Voor mij was zij de Beyoncé van de presentatiewereld. Ze kon haar leerlingen betoveren, meer dan iemand die ik ooit heb gezien. Ze slaagde erin een onstuimige groep van ongeveer dertig kinderen stil te laten zitten, naar voren te laten kijken en nauwelijks geluid te laten maken, terwijl ze onderwijs verweefde met het vertellen van verhalen in de klas. Het feit dat ik me vandaag, vijftig jaar later, nog steeds herinner hoe ze het dagelijkse leven in een Vikingdorp beschreef, wanneer Gustav I tot koning werd gekroond en hoe de levenscyclus van de zwavelvlinder eruitziet – dat is niet alleen ongebruikelijk, het is puur fascinerend.” – Micke Hermansson, uit PresentatiePower

We leven in de presentatiegeneratie
Je realiseert het je misschien niet, maar dit hele idee van presenteren en jezelf presenteren aan anderen, is iets wat constant gebeurt, elke dag van ons leven. Je zult in principe elke dag met anderen in contact moeten komen: een snelle overdracht aan je collega’s of een sollicitatiegesprek waar je lang op hebt gehoopt (maar dat ook angstwekkend is); een kort praatje voor het managementteam of het eerste ouderdocentgesprek; een spannende lunch met een belangrijke investeerder of de spoedvergadering van de huurdersvereniging aanstaande woensdag.
We zouden presentaties naar een hoger niveau kunnen brengen
Het is tenslotte ons werk! Of je nu adviseur van OMJS bent, leraar, manager, of trainer; presentaties kunnen verbeterd worden op inhoud, vorm, duur en met houding en technieken. Want laten we eerlijk zijn … we kunnen toch niet nog meer onvoorbereide, droge en totaal ongeïnspireerde praatjes aan? Waarom staan we dit nog toe? In zoveel situaties wordt het licht opgevat. Iemand gaat ‘het podium op’ en leest voor uit aantekeningen of improviseert een rigide script vol dooddoeners. De informatie die moet worden overgebracht, loopt vast in rommelige powerpoints vol met tekst, onleesbare tabellen en grafieken.
PresentatiePower
Micke Hermansson – auteur van PresentatiePower – koestert alle lange tijd de hoop dat meer werkplekken, bedrijven, scholen en gemeenten niet alleen tijd steken in het formuleren van plannen rond bijvoorbeeld productie of duurzaamheid (ook al zijn dat urgente onderwerpen), maar ook de rol van presentaties voor hun bedrijfsvoering onder ogen moeten zien. Het gaat om leiderschap. Het gaat om pedagogie en geloofwaardigheid.
Hij kan niet garanderen dat je, nadat je dit boek hebt gelezen, een absoluut uitstekende spreker wordt of dat je wordt uitgenodigd voor een succesvolle TED Talk. Toch zul je, ongeacht je uitgangspunt, merkbaar beter worden wanneer je ook al maar een handvol van de 105 gegeven tips uit zijn boek gebruikt. Je krijgt alle gelegenheid om de vele valkuilen te vermijden waar communicatie en presentatie zo gemakkelijk in terecht kunnen komen – en je zult veel gemakkelijker contact kunnen leggen. We delen er alvast graag een paar met je …

#13 De magische drie
Bekwame presentatoren – van Aristoteles tot Malala en Obama, zullen vaak de ‘wet van drie’ gebruiken als ze iets eff ectief willen communiceren. Verdeel je boodschap in drie duidelijke delen – een drietal – en maak het de luisteraar gemakkelijk om erdoorheen te navigeren. Je kunt de sessie opdelen in drie delen, focussen op drie hoofdtitels of werken met drie boodschappen in je PPT. Probeer het eens!
(En als je veel tijd over hebt of je een beetje verveelt: ga terug naar de vorige alinea’s en kijk of je wat drietallen van mij kunt vinden. Ik denk van wel. Ik vind ze geweldig!)
In de jaren 50 verscheen een zeer invloedrijk wetenschappelijk rapport: George Millers Het magische getal zeven, plus of min twee. Miller toonde aan dat ons werkgeheugen met maximaal zeven (plus of min twee) dingen of feiten tegelijkertijd kan jongleren. Vandaag de dag kunnen we concluderen dat Miller misschien te optimistisch was: het lijkt erop dat onze limiet dichter bij drie of vier items per keer ligt.
Het gaat er niet alleen om de presentatie in drie delen te verdelen. Je moet ook je best doen om niet verstrikt te raken in het proces en proberen achttien verschillende feiten in dezelfde sessie te persen. De hersenen van het publiek raken snel in een onaangename staat van ‘overbelasting’ en het risico is groot dat vrijwel alles snel daarna verdwenen is.
Ik stel voor om je te concentreren op maximaal drie belangrijke thema’s in je presentatie. Als je met meer ballen probeert te jongleren, loop je het risico dat je niet alleen bal 4 en 5 laat vallen, maar dat je ze zelfs allemaal verliest!
Merk op dat ik ‘drie thema’s’ schrijf. Natuurlijk leer je tijdens een cursus van een halve dag of tijdens een enkele les meer feiten. Maar als je erin slaagt om je aan drie duidelijke clusters te houden, maak je het de toehoorders veel gemakkelijker en worden ordenen en herinneren voor hen een stuk eenvoudiger.
#23 Laat ze de routekaart zien
Als mensen een nauwkeurige routekaart krijgen, een duidelijk gedefi nieerd scenario voor hoe de presentatie zal verlopen, kunnen ze alles veel gemakkelijker volgen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een dergelijk houvast direct aan het begin van een optreden krijgen, het veel gemakkelijker vinden om alles bij te houden – en voor jou wordt het veel gemakkelijker om je publiek te bereiken. Investeer 20 seconden in een snel overzicht van de agenda en de tijdsindeling: ‘Vandaag neem ik 40 minuten de tijd om te praten over hoe we beter kunnen worden in presenteren, en kijken we naar drie factoren. Eerst besteden we 10 minuten aan het vertellen van verhalen, daarna een kwartier aan lichaamstaal en we eindigen met hoe je PowerPoint het beste kunt gebruiken.’
#71 De 10:40-regel
De 10:40-regel ‘Volg jij ook de 10:40?’ Ik weet niet hoe vaak je die specifieke vraag krijgt, maar mocht je hem krijgen, dan wil ik je met alle plezier uitleggen dat het niet om een of andere nieuwe dieetrage gaat. 10:40 is namelijk een zeer effectief model om je PPT-afbeeldingen te beoordelen.
DIT IS HET:
Voor elke tien PPT-afbeeldingen mag je in totaal nooit meer dan veertig woorden gebruiken. Dit betekent dat elke afbeelding vier woorden kan hebben – maar je kunt ook kiezen voor geen enkel woord op sommige afbeeldingen en acht woorden op andere. Hiermee kun je vrij experimenteren en variëren.
Als je deze richtlijn volgt, kan ik je beloven dat je aardig op weg bent naar de top, naar de zwarte band in afbeeldingsvaardigheden. Bij voorbaat gefeliciteerd. (Ik wil je er nogmaals aan herinneren dat je meeste ‘concurrenten’ meer dan veertig woorden per afbeelding zullen gebruiken.) Ik herhaal:
#78 Maak het scherm donkerder
Als je klaar bent met praten over wat er op de PPT-afbeelding staat, kan het heel fijn en rustgevend zijn als je het scherm donkerder maakt. Maak het helemaal zwart, zodat er niets is waar de ogen van het publiek naartoe kunnen worden getrokken, en je kunt blijven praten zonder enige afleiding. (Nu kun je tekeergaan over clausules en raaklijnen, zonder dat het ook maar een beetje ongemakkelijk voelt dat achter je een afbeelding van de tong van een giraf wordt getoond.) Als het tijd is voor de volgende afbeelding die je wilt laten zien, klik je opnieuw, en voilà – het scherm licht weer op. Het is een ongewone truc, maar wel een die aangenaam is voor het publiek. Probeer het, en je zult opvallen in de massa. Hoe doe je dit? Wel, zorg ervoor dat je net gekochte klikker hiervoor een speciale knop heeft. Als je op je computer door de diavoorstelling bladert, kun je in PowerPoint de verduistering en oplichting van je scherm regelen met de b-toets. Als je er klaar mee bent, laat een afbeelding of tekst je presentatie dan niet verstoren. Hoe minder afleiding er is voor het publiek, hoe beter het is voor iedereen; soms is een zwarte, neutrale achtergrond de meest comfortabele optie.
#80 Effecten
Oh, wauw! Hier zien we een fantastische nieuwe wereld van opwindende kansen opengaan! Kies je voor ‘animaties’, dan kan je presentatie ineens momenten bevatten waarop je afbeeldingen en teksten letterlijk tot leven komen. Ze kunnen zowel links als rechts naar binnen stuiteren, vliegen of glijden. Je kunt tekst verpakken in kubussen, ruiten of bliksemfl itsen. Onderdelen kunnen langzaam tevoorschijn komen of vervagen. Je kunt zelfs Martin Luther King in beeld laten stuiteren met een dubbele backfl ip en daarna het hele beeld laten exploderen in een regen van indigo confetti. Dit soort dingen is natuurlijk erg leuk. Ik moedig iedereen die een PPT maakt aan om hier een hele tijd mee te spelen. Probeer het – experimenteer en ga helemaal los. Maak de meest bombastische en spectaculaire PPT die de wereld ooit heeft gezien. En laat hem dan zien aan een familielid of naaste collega. (Kies wel iemand die niet snel duizelig wordt.) Wis dan de hele presentatie en zorg ervoor dat je het volgende advies voor de rest van je professionele leven opvolgt: gebruik geen animatie-effecten in je presentatie. Einde bericht.
Meer uit je presentatie(s) halen?
PresentatiePower
105 manieren om jouw publiek te bereiken
Of je nu een professional bent die regelmatig voor een publiek spreekt of alleen je communicatievaardigheden wil verbeteren, in dit handzame boek vind je 105 praktische en effectieve tips om je presentaties en het contact met je publiek naar een hoger niveau te tillen.
Of je nu een professional bent die regelmatig voor een publiek spreekt of alleen je communicatievaardigheden wil verbeteren, in dit handzame boek vind je 105 praktische en effectieve tips om je presentaties en het contact met je publiek naar een hoger niveau te tillen.

Aan de hand van inzichten in hoe ons brein werkt en hoe we het beste informatie opnemen, ontdek je in tien hoofdstukken hoe je jouw boodschap effectiever kunt overbrengen. Met een heldere opbouw, praktische insteek (anekdotes, voorbeelden en persoonlijke verhalen) en aanstekelijk enthousiasme, deelt Micke Hermansson zijn tips en adviezen die jou helpen om de juiste snaar te raken bij je toehoorders en hen te betrekken bij je presentatie.
Van je presentatie in de juiste structuur gieten tot het gebruik van beeldmateriaal en de juiste lichaamstaal, je zult je presentatievaardigheden op alle fronten perfectioneren.
Maak van elke presentatie een krachtige en onvergetelijke ervaring met PresentatiePower – 105 manieren om jouw publiek te bereiken.
Over de auteur
Micke Hermansson is spreker, auteur en voormalig leraar. In 2010 kreeg hij een idee dat alles op zijn kop zette: zijn problematische klas, zijn eigen leven – en uiteindelijk de manier waarop 100.000 onderwijzers over de hele wereld tegenwoordig lesgeven. Micke’s idee voor microlessen kreeg de naam GREJ OF THE DAY (GOTD). Sinds 2015 heeft het concept zich als een lopend vuurtje verspreid, zowel in thuisland Zweden als daarbuiten.
Zijn lezingen zijn een mix van educatie en entertainment / informatie en inspiratie, zitten boordevol feiten, herkenning en nuttige tips om alle soorten presentaties te verbeteren.
Auteur: Micke Hermansson
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-79336-49-4
Uitvoering: paperback, kleur
Jaar van uitgave: 2023
Druk: 1e druk
Aantal pagina’s: 192
