Skip to main content

De Nationale Voorleesdagen zijn nu in volle gang. We hebben drie activiteiten voor jonge kinderen die worden ondersteund met picto’s. Natuurlijk van onze Boekie!

Denkkaartje

Begrijpend luisteren; ook wel ‘begrijpend denken’ genoemd. Maar hoe denk je? Hoe moeten jonge kinderen begrijpen dat je bij het luisteren ook moet denken?

Het denken doe je bewust hardop, omdat denken zich in je hoofd afspeelt (= modelen). Niemand kan horen of zien dat je denkt en al helemaal niet waar je aan denkt. Daarom is het belangrijk dit af en toe stap voor stap te demonstreren. Naast verwoorden wat je denkt, is het ook van belang te visualiseren dat je denkt.

Nogmaals, kinderen horen of zien dit immers niet. Met het oog hierop is een denkkaartje een handig hulpmiddel. Op de momenten dat je als leraar stopt met (voor)lezen en bewust even nadenkt, draai je bijvoorbeeld het denkkaartje naar de kinderen toe. Daarmee horen ze niet alleen dat je nadenkt, maar zien ze het ook. Zo heeft je les nog meer impact.

Overlegkaartje

Gebruik deze picto om kinderen tijdens of na het voorgelezen verhaal met elkaar in tweetallen te laten nadenken en overleggen over een leesvraag/denkvraag.

Ja of nee?

Laat kinderen op jouw vraag of stelling reageren door het kaartje te tonen wat van toepassing is. Bijvoorbeeld op vragen: Heb jij dit zelf wel eens meegemaakt? Zou jij dit ook willen? Heb je dit wel eens gedaan? Ben je het ermee eens?

Boekie de boekenverslinder

45 activiteiten ter stimulering van boekpromotie en leesmotivatie

Lezen zorgt voor een grotere woordenschat, is goed voor de algehele taalontwikkeling, de algemene ontwikkeling en kan ook een positieve invloed hebben op de sociale ontwikkeling van een kind. Lezen is erg belangrijk, dat staat vast. Toch merken we dat sommige leerlingen moeilijk aan het lezen te krijgen of te houden zijn: ze hebben het leesplezier nog niet gevonden!

Boekie de boekenverslinder mockup
Naar een idee van: Margot Panhuizen, leraar en taalcoördinator
Redactie: Alette Schoenmaker, Barbara van der Linden, Ilse Meelker
Uitgever: Uitgeverij OMJS
Taal: Nederlands
EAN: 7442944285243
Uitvoering: doos + gelamineerde kaarten, kleur
Jaar van uitgave: 2019
Druk: 2e druk, 2021
Aantal pagina’s: 45 kaarten + handleiding
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl