Skip to main content

Die ene leerling

Natasja de Vrind
Uit OMJS magazine #8

Twintig jaar geleden startte ik mijn onderwijscarrière als juf van groep 7. In mijn groep zat Kevin. Hij was nieuw op school. Kevin was een vrolijke jongen met andere interesses dan de gemiddelde jongen. Voor hem geen voetbal: Kevin danste graag, zong, liep zwierend door de school en speelde vooral met de meiden. Prima natuurlijk, maar Kevin voelde zich gepest. Er zijn kinderen die iets van hem vonden en dat voelde hij.

Als beginnende leraar, met weinig ervaring in het voeren van oudergesprekken, nodigde ik zijn moeder uit om Kevins welbevinden te bespreken. Zonder de reacties van andere kinderen goed te keuren, probeerde ik haar uit te leggen wat er anders was in het gedrag van Kevin ten opzichte van andere jongens van zijn leeftijd. Via de bso hoorde ik bijvoorbeeld dat hij zich daar graag verkleedde in een bruidsjurk. Het gesprek verliep stroef. Kevins moeder begreep het niet. Ik zag haar pijn. Geïrriteerd verliet ze het klaslokaal. Wellicht had ik de verkeerde woorden gekozen.

Een jaar of vier later googel ik voor de grap mijn eigen naam. De schrik slaat me om het hart. Op een website waar je je gal over van alles kunt spuwen, staat de foto van mijn Facebookprofiel met daarbij iets naars over mij geschreven. Eronder staat Kevins naam. Aangezien ik nog een aantal jaren onderwijs te gaan heb, stap ik naar de politie en laat ik het bericht verwijderen. Van een aangifte komt het niet. Wel neem ik me voor er iets van te zeggen tegen Kevin, mocht ik hem tegenkomen.

En dat gebeurt, laatst, in een restaurant waar Kevin blijkbaar werkt. Aan mijn tafel geeft hij geen teken van herkenning, zoals andere oud-leerlingen. Dat geeft niet. Hij voelt zich daar duidelijk als een vis in het water en dat doet me goed. Zo goed, dat ik mijn voornemen laat gaan. Ik laat Kevin Kevin zijn, zingend en zwierend met zijn dienblad.

Twintig jaar geleden startte ik mijn onderwijscarrière als juf van groep 7. In mijn groep zat Kevin. Hij was nieuw op school. Kevin was een vrolijke jongen met andere interesses dan de gemiddelde jongen. Voor hem geen voetbal: Kevin danste graag, zong, liep zwierend door de school en speelde vooral met de meiden. Prima natuurlijk, maar Kevin voelde zich gepest. Er zijn kinderen die iets van hem vonden en dat voelde hij.

Natasja de VrindFreelance schrijver en leraar PO bij Laurentiusstichting, Delft
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl