Skip to main content

Ijsbrekers

Korte activiteiten met je leerlingen

Activiteiten uit: OMJS nieuwsbrief januari 2023

Het is nog winter, maar hierbij vijf ijsbrekers. Korte activiteiten die je kunt uitvoeren met je leerlingen waardoor je samen aan de slag gaat. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een actieve activiteit omtrent samenstellingen, denk samen na over palindromen of dobbel erop los..

Samenstellingen

Geef de leerlingen bij binnenkomst een post-it met daarop een deel van een samenstelling. Wanneer iedereen binnen is, moeten leerlingen diegene zoeken met het andere deel van de samenstelling. De moeilijkheid is dat er in sommige gevallen meerdere opties mogelijk zijn. Denk aan: hand-schoen en hand-bal. Uiteindelijk moeten alle samenstellingen kloppen.

Voor naar achter

Geef de leerlingen de opdracht om zoveel mogelijk woorden te verzinnen die je kunt omdraaien. Dit heet een palindroom. Denk aan: ‘pen’ en ‘nep’. Probeer eerst per groepje en deel ze later met de klas. Wie wist er de meeste?

Hoe lang is een minuut?

Vraag aan de kinderen of ze weten hoe lang een minuut duurt. Ze mogen niet op een horloge of klok kijken. Wanneer ze denken dat er een minuut voorbij is, gaan ze staan. Wie heeft het goed? Wie is veel te vroeg of veel te laat?

Samen verder

Alle leerlingen krijgen een dobbelsteen en lopen door de klas. Wanneer ze iemand tegenkomen gooien ze allebei met hun dobbelsteen. Gooien ze hetzelfde getal, dan gaan ze samen verder. Gooien ze beiden een ander getal, dan moeten ze eerst met een ander dobbelen. De groep met de meeste leden heeft gewonnen.

Menselijke domino

De leerlingen krijgen de opdracht een rij te maken, maar je mag pas aansluiten wanneer je iets gemeen hebt met de vorige in de rij. Bijvoorbeeld dezelfde kleur ogen, veterschoenen of sproetjes. Samen moeten de leerlingen ervoor zorgen dat iedereen in de rij past.

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl