Skip to main content

Toekomstbewust ondernemen

Uit OMJS Magazine #1
Tekst: Erik Boeschoten

Onderwijs Maak Je Samen maakt zich sterk voor duurzame organisatieontwikkeling. Duurzaamheid is een eigenschap van iets wat lang goed blijft of blijft bestaan. In alles wat we doen, met en bij onze klanten, proberen we blijvende impact te realiseren. We streven ernaar misbaar te zijn na de bijdrage die we hebben mogen leveren.

The climate neutral group

Naast een focus op duurzame organisatieontwikkeling willen we ook een steentje bijdragen aan een duurzame leefomgeving. De mens heeft in zijn handelen de afgelopen decennia weinig aandacht gehad voor het effect ervan op milieu en klimaat; dat is anno 2019 gelukkig wel anders. En ook wij stellen ons de vraag op welke wijze we onze verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Dit jaar hebben we ons voorgenomen klimaatbewust te gaan ondernemen. Een hele uitdaging als je bedenkt dat we jaarlijks zo’n half miljoen kilometers rijden, studiereizen organiseren per vliegtuig en een aardig kantoorpand warm te houden hebben. Bij het in beeld krijgen van onze voetafdruk hebben we in The Climate Neutral Group een partner gevonden die ons helpt in ons klimaatbewustzijn. Tegelijkertijd biedt deze organisatie ons de mogelijkheid om datgene te compenseren wat we vooralsnog op korte termijn lastig kunnen veranderen.

Dit jaar gaan we onze impact op milieu en klimaat op twee manieren compenseren of beperken.

1. Ter compensatie van onze studiereizen per vliegtuig gaan we de veroorzaakte CO2-uitstoot compenseren door te investeren in het Cookstove-project in Afrika (zie hieronder).

2. Eind vorig jaar hebben we onze gasaansluiting al gedag gezegd en zijn we ‘all-electric’ gegaan. En dit voorjaar zal het dak van ons kantoor voorzien worden van de nodige zonnepanelen, waardoor we – naar we hopen – een groot deel van ons energieverbruik zelf en op een verantwoorde manier kunnen opwekken.

Over het cookstove-klimaatproject

Om de ernstige gevolgen voor het klimaat en de gezondheid tegen te gaan, investeert het klimaatproject in de lokale productie en verkoop van efficiënte kooktoestellen (cookstoves). Door het slimme ontwerp van de cookstove is er 50% minder hout nodig bij het koken en komt er minder rook vrij. Zo leiden cookstoves niet alleen tot een enorme gezondheidsverbetering, maar dragen ze ook bij aan het tegengaan van ontbossing en zorgen ze voor een enorme CO2-reductie. Hierdoor draagt het project bij aan het beperken van klimaatverandering.

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl