Skip to main content

Van Copy naar Content. Of toch niet helemaal …

Tekst Janine Bulk
Uit OMJS nieuwsbrief februari 2023

Zomaar een zaterdagmiddag in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Een inspirerende omgeving waarbij -naast het anatomisch theater- de expositie over kunstmatige intelligentie veel indruk op mij maakt. De ontwikkeling van computers, robots en telefonie wordt -vanuit historisch perspectief- aan elkaar gevlochten. Een feest van herkenning en verwondering. Tegelijkertijd doet het mij ook terugdenken aan handgeschreven verhalen op school. Een speciale brievenbus in de schoolgang waar je copy in kon leveren, opgemaakt met een zwarte pen. Een gevoel van trots wanneer jouw bijdrage goed door de kopieermachine rolde én werd meegenomen in de ‘schoolkrant’ via de schooltas naar huis.

Op zoek naar de balans tussen device- & schrijfonderwijs.

De laatste jaren lijkt het -schriftelijke- schrijfonderwijs in de klas te concurreren met een device. In 2019 heeft de onderwijsinspectie hierop inspelend een Peil-onderzoek Schrijfvaardigheid uitgevoerd. Het onderzoek toont aan dat 73% van de leerlingen in het regulier basisonderwijs het fundamentele niveau 1F voor schrijfvaardigheid behaalt. Er is dan ook ruimte voor groei. Inschattend neemt deze groeiruimte verder toe. De mogelijkheden met een device zijn immers ontelbaar, daarbij verbleekt een zwarte pen direct. En laat nu juist -net na de museummiddag- Chat-GPT het landelijke nieuws halen. Een chatbot die op basis van enkel ingetikte steekwoorden een tekst kant en klaar kan aanleveren. Een beschrijvende tekst, instructietekst, verklarende tekst of betogende tekst? Welk SLO-schrijfgenre je ook wenst, de chatbot levert binnen no-time content op het scherm. Ook mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Een try-out levert een verrassend en verbluffend resultaat op (haal jij de twee chatbot-zinnen uit deze column?). Het creatief schrijven daarentegen, het vijfde schrijfgenre binnen de SLO-leerlijn, dát zorgt bij mijn chatbot voor een hapering. Gelukkig maar!

Deze technologie zal de komende jaren verder doorontwikkelen. Tegelijkertijd is het schrijfonderwijs een van de elementen van ons taalonderwijs. En laat nu sterk taalonderwijs één van de belangrijkste succesfactoren zijn om binnen het onderwijs actief in te spelen op eerlijke toekomstkansen voor ieder kind.

De brievenbus, het copy-briefje en de schoolkrant zijn mogelijk al ergens in een museum beland. Maar die toekomstkansen? Ik ben blij dat het schrijfonderwijs als basisvaardigheid van Taal weer als hip en trendy is genomineerd.

Janine BulkBeleidsadviseur; onderwijskwaliteit & innovatie bij Stichting Meer Primair
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl