Skip to main content

Werkvorm: van ruilen komt … helpen!

Gelukkig zijn we allemaal verschillend en heeft ieder zo zijn eigen talent. Van dit gegeven kun je in de klas gebruik maken door elkaar te helpen! Een leuke werkvorm is dan ‘van ruilen komt … helpen!’ Dit is een vrijblijvend hulpmiddel om het samenwerken en het verantwoordelijkheidsgevoel te stimuleren. Daarbij kan deze werkvorm ervoor zorgen dat jij als leraar je handen vaker vrij hebt.

Werkvorm: van ruilen komt … helpen!

Stap 1

Maak twee kolommen op het bord. Boven de ene kolom schrijf je ‘gevraagd’ en boven de andere ‘aangeboden’. Het kan om van alles gaan: rekenen, taal/lezen, topografie, knutselen, etc. Belangrijk is dat vooraf wordt besproken wat hulp eigenlijk is. Zo kun je het volgende gezegde introduceren en bespreken: ‘Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten. Leer hem vissen en hij kan altijd eten’.

Stap 2

Hoe er verder met de hulpvragen en aangeboden hulp om wordt gegaan, kun je zelf met de kinderen afspreken. Stel bijvoorbeeld in dat wanneer je een keer hulp vraagt, je ook een keer hulp moet aanbieden, of dat je niet twee keer dezelfde persoon mag helpen. De hulp wordt dan echt uitgewisseld!

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl