Skip to main content

Krijg je al eens de vraag: “Hoeveel nachtjes nog tot Sinterklaas komt?”. Nu het alweer november is, komt Sinterklaas in zicht. Wellicht ben je al gestart met de voorbereidingen, misschien doe je het nog rustig aan. We hebben een speciale download ontwikkeld om samen met je leerlingen bezig te zijn met het thema Sinterklaas én het thema beroepen.

Sinterklaas wil weleens wat anders doen qua werk. En daarom stuurt Sinterklaas de leerlingen een brief om mee te denken welk beroep óók iets voor de Sint zou zijn. Deze brief is het startpunt van een werkvorm waarbij het thema Sinterklaas en het thema beroepen aan elkaar gekoppeld worden.

Hieronder wordt de werkvorm stapsgewijs uitgelegd:

  1. Start met het voorlezen van de brief. Download hier een voorbeeldbrief.
  2. Allereerst inventariseren de leerlingen welke beroepen er zijn. Dan wordt er besproken welke geschikt zouden kunnen zijn voor de Sint.
  3. Er wordt een brief naar de Sint gestuurd met daarin een lijst met beroepen en redenen waarom er juist voor deze beroepen gekozen is.
  4. Niet lang daarna schrijft de Sint een brief terug. Hij heeft gekozen voor een van de beroepen, maar wil eerst graag oefenen. Het kan zijn dat hij er helemaal niet geschikt voor is. Misschien kunnen de kinderen een oefenplek inrichten met benodigde materialen? En hoe zou zijn mijter en mantel eruitzien in combinatie met zijn nieuwe beroep? Download een ‘lege’ mijter en mantel.
  5. ’s Nachts gaat Sinterklaas aan de slag op zijn nieuwe werkplek. Tip: maak videobeelden of foto’s als bewijs.
  6. De volgende dag zien de kinderen het resultaat: Sinterklaas heeft er een potje van gemaakt. Dat schrijft hij dan ook in een brief en vraagt de kinderen om een ander beroep en een nieuwe oefenruimte. Zogezegd, zo gedaan. Opnieuw chaos!
  7. In een laatste brief schrijft de Sint dat hij toch maar Sinterklaas blijft. Dat past toch het meest bij hem!

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl