Skip to main content

Oorzaken van weerstand onder en boven de oppervlakte

Dit artikel komt uit OMJS magazine #6, het model ‘oorzaken van weerstand onder en boven de oppervlakte’ is een model afkomstig uit ‘5 minuten veranderen‘.

Weerstand, wat zijn daarvan mogelijke oorzaken?

Niet ieder teamlid staat direct te juichen bij het ingaan van een veranderproces. In de meeste situaties vinden de teamleden wel verbinding met het veranderdoel, soms is de verandering acceptabel, maar weerstand tegen de verandering komt ook voor. Weerstand kan zich uiten in de teamgesprekken over de verandering, maar ook in gedrag (bijvoorbeeld ja zeggen en nee doen).

Als procesbegeleider ga je in dit geval de dialoog aan met de betrokken collega om de mogelijke oorzaken van weerstand te achterhalen. Voordat je dit gesprek gaat voeren, is het raadzaam om jezelf ervan bewust te zijn dat achter elke voorkomende vorm van weerstand altijd een reden schuilt.

Annemarie Mars (2006) heeft een flink aantal mogelijke oorzaken van weerstand in beeld gebracht aan de hand van een ijsberg en deze ingedeeld van naar makkelijk en moeilijk te benoemen oorzaken.

5 minuten veranderen

40 kaarten met een model, inzicht, aanpak of aandachtspunt voor een verandering.

Deze tool bevat bevat 40 kaarten met een model, inzicht, aanpak of aandachtspunt voor een verandering. Deze uitgave is speciaal bestemd voor (onderwijs)professionals die veranderprocessen voorbereiden, ontwerpen of hierin een leidinggevende rol vervullen. De keuze voor de inhoud is gebaseerd op de praktijk van het onderwijs en is ontstaan vanuit onze ervaring als procesbegeleider van verbetertrajecten en onderwijsinnovaties.

Auteur(s): Michel van de Ven, Frank Simons, Ilse Meelker en Hans van Leeuwen
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS
Taal: Nederlands
EAN: 7442944291282
Uitvoering: A6-formaat doosje, kleur
Jaar van uitgave: 2021
Druk: 1e druk
Aantal pagina’s: 40 kaarten + handleiding
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl