Skip to main content

Bespreek diversiteit en respect in jouw klas, met behulp van het gratis Paarse Vrijdag pakket voor basisscholen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig opgroeien, zichzelf kunnen zijn en anderen respecteren om wie zij zijn.

 

Om onderwijsprofessionals op weg te helpen met het organiseren van Paarse Vrijdag op 8 december is het pakket ontwikkeld. In totaal zijn er dit jaar 13 lesbrieven voor Paarse Vrijdag ontwikkeld. Een aantal lesbrieven zijn ontwikkeld in samenwerking met organisaties zoals bijvoorbeeld Respect Foundation, Schiedams LEF én Grej of the Day. Het raadsel van Grej of the Day gaat als volgt ‘Geen grap, Amsterdam, wereldwijde primeur, trouwen’ en gaat over het homohuwelijk.  

Door middel van de lesbrieven komen thema’s als familiediversiteit, genderstereotypen, etniciteit en jezelf zijn, op een toegankelijke manier aan bod. Dit pakket kan daardoor goed helpen bij het invullen van kerndoel 38. De lesbrieven en informatie uit het pakket zijn uiteraard ook na Paarse Vrijdag nog bruikbaar, want een veilige school voor iedereen, is elke dag van het jaar even belangrijk.  

Naast lesbrieven biedt het pakket leerkrachten tips voor ouderbetrokkenheid en het bevorderen van handelingsbekwaamheid in het bespreken van diversiteit in de klas. Daarnaast bevat het pakket: prentenboeken, kleurplaten, een gedicht, posters, filmpjes en een podcastreeks. In seizoen 2 van ‘Juffen en meesters op regenboogles’ komen experts en ouders aan het woord, wordt er elke aflevering een fabel ontkracht en vertellen leerkrachten over een Paarse Vrijdag lesbrief die zij hebben uitgetest. In 5 afleveringen komen onderwerpen zoals vooroordelen, diversiteit, genderidentiteit, discriminatie, religie en een veilige schoolomgeving aan bod.

Interesse in het gratis pakket voor basisscholen?

Wil jij de podcast beluisteren?

Heb je vragen, neem contact op met COC Nederland.

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl