Skip to main content

Waarom is de
herfstvakantie
bedacht?

Gekookt,
gebakken
of gepoft?

Bintje,
Eigenheimer
en Doré.

Deze knol
ligt vaak
op je bord.

Grej of the day #1 – De aardappel

Grej of the day #1 – De aardappel

Deze Grej is afkomstig uit het boek ‘Grej of the day – Middenbouw

Werken met Grej of the day

Ben je niet bekend met de methode Grej of the day, geen probleem! Wij helpen je een handje op weg!

Kies het onderwerp. In dit geval is het onderwerp al gekozen, De aardappel.

Geef het raadsel. Geef de leerlingen de dag voordat de microles begint een clue in de vorm van een raadsel. Schrijf het raadsel bijvoorbeeld op het bord voordat de leerlingen naar huis gaan. Dit prikkelt de leerlingen en worden nieuwsgierig, misschien gaan ze thuis al op onderzoek!

Lees je in over de feiten. Het is belangrijk dat je je hebt verdiept in het onderwerp. Leerlingen hebben snel genoeg in de gaten of je kennis hebt over het onderwerp. Je hoeft natuurlijk niet alles over een onderwerp te weten. Wij hebben de informatie voor deze grej al voor je op een rijtje gezet.

Gebruik het digitale materiaal of maak je eigen powerpoint. Van elke grej in dit boek vind je, nadat je bent ingelogd op de website met jouw unieke code uit het boek, ook een digitale presentatie die je in je klas meteen kunt gebruiken. Deze bevat steekwoorden en afbeeldingen. Vandaar dat je in het boek leest over dia’s.

Elke grej heeft dezelfde opbouw: een raadsel, de daarbij behorende achtergrondinformatie en het digitale materiaal.

Lees (en/of download) de Grej of the day #1 – De aardappel:

Deze Grej is afkomstig uit het boek ‘Grej of the day – Middenbouw

Wist je dat Uitgeverij OMJS sinds kort dé uitgever is van de producten van Grej of the day (ook wel GOTD genoemd)? Nu denk je misschien, wat is Grej of the day?

‘Grej’ betekent in het Zweeds letterlijk ‘ding’. Een ‘Grej of the day’ is dus ‘ding van de dag’. Maar een ‘Grej’ is niet zomaar een ding, maar een inspirerende en prikkelende ‘microles’ volgens een bepaalde aanpak/methode. Daarom noemen we het in het Nederlands ook ‘grej’, of we gebruiken de afkorting GOTD.

Het idee van Grej of the day kreeg bedenker Micke Hermansson (voormalig leerkracht en keynote spreker) zomaar op een dag. In de herfst van 2009 kreeg Micke een nieuwe klas en besloot zijn idee te testen. Hij schreef een aanwijzing op het bord in de vorm van een vraag: Waarom eten de ijsberen de pinguïns niet op? Vanaf dat moment is Micke elke ochtend begonnen met het vertellen van iets nieuws en interessants. Het begint met een raadsel, vervolgens liet hij foto’s zien, haalde kaarten tevoorschijn, sprak over weetjes over het onderwerp en na een kleine tien minuten was de ‘microles’ klaar. Tot zijn grote verbazing (en vreugde) waren de leerlingen gefascineerd geweest. Ze hadden aandachtig geluisterd en alles in zich opgenomen. Het mooie van alles: toen hij klaar was werden er talloze vragen gesteld. Vanaf dat moment is GOTD de nieuwe ochtendroutine geworden. De leerlingen waren enthousiast en vonden het idee ontzettend leuk!

Aan de slag met Grej of the day

Ben jij geïnspireerd door de methode Grej of the day? Bekijk dan alle boeken, posters en wandkaarten die horen bij de methode Grej of the day in onze webshop.

Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl