Winter. De klok is weer verzet en zo wordt het ook weer sneller donker. We zien meer donkerte dan licht. Eén positieve wending: het levert mooie plaatjes op met alle lichtjes en (kerst)versieringen.
Wellicht werk je wel met thema’s; heb je weleens aan het thema ‘donker’ gedacht? Met deze werkvorm gaan de leerlingen aan de slag met expressie door het maken van een geschakelde skyline.
Voorbereiding
Bekijk met de groep bijvoorbeeld skylines in de avond/in het donker. Zoek vooral voorbeelden aan het water. Een skyline heeft strakke vormen, terwijl de reflectie grillig en vager oogt. Wijs de leerlingen op het feit dat de gehele skyline reflecteert in het water, niet alleen de voorste gebouwen. Tip: gebruik een spiegel om te kijken hoe objecten voor en achter elkaar zich laten spiegelen. Bouw eventueel met blokken een fictieve skyline.
Zoek ook gebouwen op uit grote steden voor inspiratie. Denk aan het flatiron building in New York, 30 St Mary Axe in Londen of het Opera House in Sydney.
Lesopbouw
Geef iedere leerling twee zwarte vellen stevig papier (het liefst wat groter, bijvoorbeeld A3-formaat). Maak de kinderen duidelijk dat de onderzijde van één van de vellen de horizon voorstelt. De gebouwen moeten dus de “bodem” raken. Omdat later alle werkstukken aan elkaar worden geschakeld, is het verstandig om uiterste rechts en links geen halve gebouwen te plaatsen.
Uit (gekleurd) papier worden gebouwen geknipt. Verlichte raampjes uit geel of wit papier geven al snel een realistisch effect. De gebouwen kunnen elkaar overlappen voor meer diepte.
Wanneer de bovenkant klaar is, kan het tweede zwarte vel worden aangelegd. De skyline wordt nu in spiegelbeeld geschetst. Dat is wellicht een lastige klus. Let erop dat er verticaal gespiegeld moet worden. Met verf, penselen en kwasten kan de schets worden geverfd. Dit mogen grillige en globale vormen opleveren. Kinderen vinden het moeilijk om in deze fase de nauwkeurigheid los te laten.
Eindresultaat
Plak de twee afzonderlijke stukken (onder en boven) aan elkaar, zonder overlap, met plakband aan de achterzijde. Hang daarna alle werkstukken naast elkaar op. Zo zie je opeens een mooie skyline aan het water ontstaan! Wie heeft het mooiste gebouw geknutseld? Wie heeft een goede reflectie weten te tekenen/verven?
Wil je het eindresultaat delen? Gebruik dan #OMJS via social media (Instagram, LinkedIn, Facebook & Twitter).