Skip to main content

B.H.V.

Column Eda Goksu, MSc

Als docent geef ik NIET alleen les, maar ben ik MEER dan een docent. Er zijn drie belangrijke levenslessen die ik mijn studenten meegeef: Bewustwording. Hoop. Verbondenheid.

Voor mij is het heel belangrijk om mijn studenten goed te leren kennen. Ik wil graag hun leefwereld begrijpen. Ik wil weten waar ze vandaan komen en waar ze naar toe willen. Wat willen ze bereiken in hun leven?

Laatst heb ik een student in mijn lessen gehad die een valse start had aan het begin van het schooljaar. Als ze zo door zou gaan, moest ze aan het einde van het schooljaar stoppen met de opleiding. Na één van mijn lessen ging ik met deze student nog even doorpraten over de vakken, over hoe zij leert en over hoe het thuis is. Ik moest aan mijzelf denken als eerstejaars student. Bij mij ging het toen ook niet gemakkelijk en ik heb er hard voor moeten werken. Ik deelde mijn verhaal met deze student. Dat ik ook in zo’n soort situatie zat en dat hoe je naar het leven kijkt grotendeels ook je manier van denken en doen bepaalt. Is het glas half vol of halfl eeg? Zie je problemen of juist uitdagingen waaraan gewerkt kan worden? Daarna hebben wij het gehad over wat haar aanpak zou gaan worden tot de eerstvolgende tentamenweek. Ze voelde zich opgelucht, ze voelde zich gehoord en ze voelde zich gezien.

In de tentamenweek na onze gesprekken heeft deze student mooie cijfers behaald. Toen ze mij vertelde dat het haar was gelukt, zag ik die mooie glinstering in haar ogen. Ik dacht bij mijzelf ‘hier doe ik het voor!’.

Verbondenheid zit soms in een klein gebaar. Een klein gehoor. Verbondenheid is hoop geven en hoop verspreiden. Hoe ga jij de glinstering in de ogen aanwakkeren bij jouw leerlingen/studenten?

Eda Goksu, MScKerndocent Commerciële Economie - Rotterdam Business School en Hogeschool Rotterdam
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl