Skip to main content

Gespreid leiderschap

Inmiddels weten we prima wat er in een organisatie nodig is om het proces van gespreid leiderschap mogelijk te maken. Er wordt gewerkt aan een aantrekkelijke leerwerkplek, talenten worden gezien en doorontwikkeld en de kwaliteit wordt verbeterd via leerteams of PLG’s. Daarbij wordt er ruimte gemaakt voor anderen om leiderschap te nemen.
Maar toch …

Toch verloopt het niet vanzelf. In dit boek bespreken we voor de verandering eens de lastigheden die je ongetwijfeld zult herkennen als je al een tijdje onderweg bent richting gespreid leiderschap. De weg ernaartoe verloopt namelijk niet altijd even vlekkeloos en soms lijken jullie helemaal vast te zitten. Wat kan er dan aan de hand zijn en hoe komen jullie daar weer sterker uit?

I n ‘Gespreid leiderschap’ neemt auteur Brigit van Rossum je mee in gespreid leiderschap en schetst inzichten die zowel preventief als curatief ingezet kunnen worden, voor zowel de organisatie als voor zelfonderzoek naar je eigen rol.

In het eerste deel van dit boek worden twaalf veel voorkomende hickups gedeeld en uitgelegd aan de hand van mogelijk onderliggende oorzaken.

Het tweede deel beschrijft de meer onzichtbare voorwaarden die nodig zijn om gespreid leiderschap cultureel ingebed te laten raken. Vervolgens worden in het derde deel handreikingen geboden om onbewuste blokkades te voorkomen. Het vierde deel ten slotte biedt de ruimte om de inzichten om te zetten naar een plan van aanpak.

De inzichten uit dit boek kunnen zowel preventief als curatief worden ingezet, zowel voor de organisatie als voor zelfonderzoek naar je eigen rol.

“Een boek voor jezelf, de ander, maar vooral voor elkaar.”

Doelgroep

Dit boek is bedoeld voor iedereen die in en aan een organisatie werkt met de bedoeling een proces van gespreid leiderschap te cultiveren. Dat is dus niet alleen de formeel aangewezen leider van een organisatie, maar iedereen die leiderschap neemt en ontwikkelt.

Over de auteur

‘Gespreid leiderschap’ is geschreven door OMJS collega Brigit van Rossum. Ze is kerndocent van de schoolleidersopleidingen, begeleider en ontwikkelaar van leertrajecten voor (aanstaande) schoolleiders én coördinator van het Leiderschapscentrum OMJS. Brigit heeft het proces van gespreid leiderschap onderzocht en hier over gepubliceerd. Ze weet als geen ander hoe je een lerende organisatie neerzet en de expertise en diversiteit in een team kunt laten opbloeien. Daarnaast leidt zij projecten in Nederland en in de Cariben voor opdrachtgevers  als de PO-Raad/NRO en OCW/RCN. 

Product- en bestelinformatie:

Dit product is te bestellen via de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen voor € 34,95 (inclusief btw, exclusief verzendkosten).

Uitgever: Uitgeverij OMJS
Auteurs: Brigit van Rossum
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-79336-48-7
Uitvoering: paperback, kleur
Jaar van uitgave: 2023
Druk: 1e druk
Aantal pagina’s: 136
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl