Skip to main content

De schoolleider maakt het mogelijk

Column Natasja de Vrind

‘Iets for you?’ is het onderwerp van het bericht in mijn mailbox.

De termen ‘lerende leraar’, ‘een leven lang leren’ en ‘professionaliseringsuren’ zijn niet weg te denken uit het onderwijs. En dat terwijl scholen al blij zijn als alle groepen bemenst zijn. Het lerarentekort is groter dan ooit. Onlangs werd duidelijk dat dit niet alleen komt door te weinig nieuwe leraren; ook het lerarenlek moet onder de loep genomen worden. Hoe komt het dat zoveel mensen jaarlijks dit prachtige beroep verlaten? Zijn ze hun spirit verloren, hun pit kwijt? Bijna niet voor te stellen.

Een volle onderwijsbeurs met nieuwsgierige leraren, talloze onderwijscommunities op internet vol lesideeën, netwerken binnen stichtingen, juf Naomi hier, meester Sander en Mark daar. Allemaal leraren die ‘aan’ staan. Eén ding is zeker: wij leraren leren graag van en met elkaar.

Schoolleiders zijn, in mijn ogen, de aangewezen personen om het leren van en met elkaar ingeburgerd te krijgen op scholen. Met hun houding en gedrag kunnen zij collega’s activeren, stimuleren en verbinden. Een schoolleider die je ziet en in je kracht zet. Zo kan een leeromgeving ontstaan. Niet alleen fijn voor de leraar: een lerende leraar is goed voor het leerproces van kinderen.

Een interessante lezing, een leuk artikel, een nuttige cursus, een handig boek of een hartverwarmende film, dat zijn allemaal dingen die jou als leraar ‘aan’ kunnen zetten. In je loopbaan in het onderwijs is het fijn als er iemand is die jou helpt je aanknopte vinden.

Zo’n schoolleider had ik ooit, eenmaal. En eenmaal is genoeg. Want sta je eenmaal aan, dan blijf je aan.

Reflectie

Ga eens bij jezelf na: wie heeft jou ooit aangezet?

Natasja de VrindFreelance schrijver en leraar PO bij Laurentiusstichting, Delft
Close Menu

Onderwijs Maak Je Samen

Steenovenweg 50
5708HN Helmond

T: +31(0)492881157
E: info@onderwijsmaakjesamen.nl